Dumnezeul tuturor

(25 februarie, seara – Marcu 5:21-43 )

Printre primele lucruri pe care le pricepem în viaţă se numără şi apartenenţa noastră la un anumit grup social. La şcoală, printre diferite jocuri şi lecţiile aferente, înţelegem că printre noi sunt copii care nu prea ne seamănă. Poate că se îmbracă mai bine decât noi, sunt mai simandicoşi, o maşină îi aşteaptă de fiecare dată când ies şi hainele lor sunt mai strălucitoare. Creştem şi pricepem bine că ne-am născut apartinând unei categorii sociale care nu poate fi depăşită decât cu eforturi mari şi nici atunci definitiv. Odată crescuţi moştenim inevitabil „lupta de clasă”, suntem contrariaţi de diferenţele dintre grupul nostru şi celelalte grupuri, suntem supăraţi că  noi ne  considerăm nedreptăţiţi iar ceilalţi primesc spuma vieţii în timp ce noi, doar resturile; credem că meritele noastre nu sunt recunoscute şi că locurile noastre din societate sunt ocupate de ei.

Întreţinem această luptă toată viaţa şi chiar dacă este una foarte ascunsă taberele există şi graniţele dintre ele sunt foarte bine trasate. Ne simţim inconfortabil când suntem în tabăra adversă în vizită de curtoazie făţarnică şi nu ne place să vedem pe nici unul din cei ce sunt ai noştri că se mută definitiv acolo printr-o ascensiune peste noapte sau o îmbogăţire din senin.

Lupta aceasta exista şi în perioada Domnului Isus iar El a fost revendicat fără drept de apel de tabăra saracilor, a celor oropsiţi şi fără drepturi pentru că El Însuşi a ales să se nască aşa. Trăia printre aceşti oameni, le făcea bine, îi elibera şi vindeca, le promitea Împărăţia Tatălui şi pentru puţină vreme au simţit şi ei că au ceva care îi face superiori tuturor celorlalţi. Se îmbulzeau să Îl asculte, Îl urmăreau şi se mândreau cu El. Simţeau cum primesc avânt de fiecare dată când discursul Marelui Predicator cuprindea note acide şi judecăţi aspre asupra celelaltei grupări, a cărturarilor, fariseilor şi marilor învăţaţi.

Dar într-o zi unul din gruparea înfierată a venit umil la Domnul Isus. Iair, fruntaşul sinagogii, om cu vază şi cu putere, influent şi educat fusese frânt de problema din familia sa şi inima de părinte l-a determinat să uite imaginea de fruntaş pe care trebuia să şi-o apere, să-şi asume judecata celor de o funcţie cu el şi să încerce ceea ce poate era ultima soluţie, să vină la Învăţătorul din Nazaret, să se închine acolo în praf şi în văzul tuturor şi să ceară ajutor.

Cum el, fruntaşul? Păi nu judecau ei fiecare mişcare a Domnului Isus, nu considerau ei că lucrează cu Diavolul şi nu planificau ei pe ascuns moartea Lui? Nu, nu se putea, Cristos era al lor şi numai al lor şi El nu se ducea la cei din cealaltă parte a societăţii, nu făcea bine decât lor, nu acţiona decât pentru ei. Fiecare cu tabăra lui!… dar Domnul nostru pleacă şi înfăptuieşte minunea pentru că El nu este de o parte sau de alta, privirea Lui nu ne vede împărţiţi în categorii şi nici divizaţi în funcţie de interese, de provenienţă, avere sau studii. El ne vede bolnavi de păcat şi suferind după mântuire.

Ce bine ar fi dacă noi, evanghelicii şi împreună cu noi toate celelalte confesiuni creştine am învăţa că nici unul dintre noi nu Îl deţine pe Dumnezeu în mod exclusiv, că Dumnezeul nostru nu ia parte la planurile noastre de subminare a unora sau altora şi nici nu practică favoritismul, nu are uşă din dos pentru unii şi reguli duplicitare pentru alţii.

Daca esti prima data pe blog, iti recomand sa te abonezi prin RSS Feed sau email pentru a primi devotionalul zilnic. De aici poti downloada programul de citire a Bibliei pentru tot anul 2009

© 2009 ganditorul.wordpress.com Meditatii de-a lungul cărării!

3 răspunsuri

 1. bine spus ciprian, CE BINE AR FI!
  din pacate nu e bine deloc ce se intimpla si asta pentru ca fiecare are impresia ca dumnezeu e doar al sau iar celalalt sau ceilalti il slujeste pe diavolul. in cazul acesta diavolul suntem noi!
  si asta se adinceste in momentul in care esti intrebat ‘ca crezi tu despre ineranta?’ sau despre liberali, etc. de fapt multe dintre aceste intrebari au fost importate artificial de oameni care au stat invest si cind s-au intors in romania au ocupat pozitii importante (vezi cazul iosif tzon).
  istoria ne arata clar cit de paguboase sunt astfel de kikitze! la colocviul de la marlburg reformatorii elvetieni (zwingli) si cei germani (luther) au cazut de acord asupra a 14 puncte comune, dar nu au putut forma o alianta pt ca nu au cazut de acord asupra unui singur subpunct din al 15 lea punct de pe lista de discutii. era vorba de un aspect al cinei domnului.
  imi kiar inkipui cum vom sta la judekata in fata domnului si el ii va intreba (pe baptisti) ce cred cu privire la spalarea picioarelor iar pe penticostali cu privire la botez. si nu ii va lasa nici pe unii nici pe altzii sa intre in rai decit daka vor cadea de acord! erezie? nu cred!

 2. Ciprian,
  Class warfare was never so evident to me until I got accepted to dental school. Over night, people that I had considered friends for many years started acting differently, in other words the love was gone. Why, for the simple reason that I was moving on to a farther destination than them (in their eyes). The farmers have a saying: „The grass is always greener on the other side”, when in fact it isn’t. What many of today’s evangelical’s don’t understand is that God wants to make all his children the head and not the tail, He has good plans for them, a hope and a future. The problem is they never move into their „promise land” because they are constantly suffering from envy, complaining that the grass is greener on the other side, failing to give God the glory for the current blessings and for the ones that He has planned for them. Yes, God has unlimited power and resources to bless each and every one of them, He does not discriminate. Sadly, most end up dying in the wilderness complaining, stirring up the wrath of God, never reaching their promise land.
  David Salar

 3. Just passing by.Btw, your website have great content!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: